UKRAJINSKÉ PERSPEKTIVY – SKYLLA A CHARYBDA POROŠENKOVA REŽIMU

17.12.2016 18:12

UKRAJINSKÉ PERSPEKTIVY – SKYLLA A CHARYBDA POROŠENKOVA REŽIMU

 

Dnes jsem vybral k překladu dvě zprávy z aktuální Ukrajiny, které se týkají jejích nadcházejících perspektiv, pokud jde o aktivity a plány dvou naprosto protichůdných sil působících uvnitř této země.

 

Bojovníci ATO hrozí Porošenkovi: Hodina „H“ je plánována na konec ledna.

 

   Veteráni ATO („antiteroristická operace“ -  trestná operace proti separatistickému Donbasu, pozn. překl.) hrozí Petru Porošenkovi „všeukrajinskou konferencí“ a místní mobilizací. Na tiskové konferenci v Kyjevu to sdělil bývalý náčelník štábu praporu Ajdar Valentin Licholit.

 

   „Koncem ledna a začátkem února se bude konat všeukrajinská konference. Uskutečníme ukrajinskou konferenci všech účastníků ATO. Je třeba připravit akční plán pro celou Ukrajinu. Je nutné přinutit vládní moc, aby jednala. Opakované volby nám nepomohou. Jedni odejdou, druzí přijdou. Ale moc na Ukrajině představuje národ, to je nutné ukázat a přinutit vládní moc, aby pracovala pro národ. Pokud mě účastníci ATO vyslyšeli, prosím, organizujte se, přemýšlejte -  v každém městě, v každé oblasti. Je nás 280.000, z toho 170.000 veteránů – afghánců. Uvědomte si, jakou máme sílu.

   Probuďte se, vstaňte z pohovek a začněte jednat. To jednání bude dobré pro vaše děti i vaše vnuky,“ uvedl Licholit.

 

Když Kyjev nechce naplnit Minské dohody, Donbas k sobě připojí ostatní ukrajinské oblasti.

 

Jestliže oficiální Kyjev nechce naplnit Minské dohody, Donbas je nucen pracovat na tom, aby k sobě postupně připojil ostatní ukrajinské oblasti. Takový názor vyjádřili účastníci dnešní (16.12. 2016, pozn. překl.) dnešní konference v Doněcku.

 

   „Nevidím důvody, kvůli kterým by Ukrajina začala v současné etapě naplňovat Minské dohody. Jejich klíčovým bodem je ústavní reforma, to znamená principiální přebudování ukrajinské státnosti. Na to současný ukrajinský režim a jeho potenciální nástupci, kteří budou pravděpodobné stejné politické orientace, nepřistoupí. Pravděpodobnost realizace těchto bodů je tudíž velice pochybná.

   Mluvíme krom toho přímo o osudu těch lidí, kteří jsou v Kyjevě u moci. V případě, že bude konflikt rozhodnut mírovou cestou, vyvstane otázka jejich odpovědnosti za to, co se stalo, což je pro ně velice nebezpečné,“  poznamenal děkan historické fakulty Doněcké národní univerzity Kirill Čerkašin.

   Odborník Izborského klubu Andrej Konovalov dochází k závěru, že v podmínkách kyjevského sabotování je na místě pracovat na připojení dalších regionů historického Novoruska k Donbasu.

   „Ukrajina byla v principu zformována a vytvořena jako antiprojekt. Před Leninem Ukrajina jako státnost nikdy neexistovala. A když taková státnost neexistovala, proč o ní vůbec hovořit? Je třeba jednat v rámci toho, čím jsme byli historicky. Byli jsme částí Ruska a musíme se takovou částí zase stát. Jak dlouho to bude trvat nevíme. Musíme se vrátit tam, odkud jsme byli vytlačeni, aniž bychom si to přáli. Alexandr Vladimirovič Zacharčenko (představitel Doněcké lidové republiky, pozn. překl.) zformuloval způsob – musíme připojit ostatní území bývalé Ukrajiny k Donbasu,“ připomenul Konovalov.

 

Překlad: Croix

 

Zdroj:

https://www.politnavigator.net/boeviki-ato-ugrozhayut-poroshenko-chas-ch-naznachen-na-konec-yanvarya.html

https://www.politnavigator.net/raz-kiev-ne-khochet-vypolnyat-minsk-donbass-budet-prisoedinyat-k-sebe-ostalnye-oblasti-ukrainy.html