Situace kolem Severního proudu 2

02.02.2021 21:14

CROIX

Po mnoha sankčních a dalších úskocích by se tento týden již mohlo započít s obnovením ukládání potrubí Severního proudu 2 jednak plovoucím zařízením Fortuna, jednak specializovanou lodí Akademik Čerskij. Závisí to prakticky už jen na přízni počasí. Část problémů s nezbytným pojištěním účastníků a zařízení účastných na dokončení projektu pokryla nově zřízená společnost OOO - Konstanta, která nedávno obdržela licenci od ruské centrální banky.

Pokud vše půjde bez dalších komplikací, k dokončení plynovodu by mělo dojít do června tohoto roku. Letošní zima v Evropě ukazuje, že ruský plyn bude pro potřeby evropských zemí napojených na projekt nezbytný - prakticky bez alternativ. Německo a některé západní společnosti investovavší do projektu velké peníze se již evidentně nedají jakýmkoliv anglosaským nátlakem odradit od dokončení projektu. Napojovací struktura sahající přes celé Německo a přes celou Českou republiku "nepolským" a "neukrajinským" směrem zpět do Evropy už je dokončená, ačkoliv se o tom moc nemluví.

Na odkazovaném videu /https://www.youtube.com/watch?v=IzxUKebWvuw/ se výmluvně ukazují ilustrační koláže jistého pseudoopozičníka, který byl patrně mimo jiné opětovně nasazen na nastartování majdanu v Rusku nebo alespoň k politickému zmaření dokončení Severního proudu 2, ačkoliv v samotném komentáři videa tolikrát zmiňován není. Ale jeví se, že tato páka po posledních osudových prezidenských volbách v USA, které ve výsledku přivedly tohoto anglosaského "svalovce" do stádia ochromení, už v Evropě ztrácí na síle.

Postava a aktivity onoho pseudoopozičníka, který si nezaslouží být jmenován, jsou již směšné. Vrací se do země, kde měl být naprosto neuměle otráven látkou, proti které není záchrana, ačkoliv by zdravý rozum velel zůstat minimálně v Německu? Vypadá to spíš, že mu na klinice Charité v tomže Německu, která mimochodem patří Billu Gatesovi, a na které se už léčil po podivné nepovedené otravě třeba ukrajinský Juščenko, vysvětlili, že by jako už nepoužitelný, protože celkově neúspěšný, mohl posloužit leda jako Berezovskij či Litviněnko tj. jako absolutní oběť, využitelná už jen jako mrtvola, jako nový klacek na Moskvu, takže je pro něj jediná lepší šance nechat se "doma" zavřít, aby na něj bylo možné poukazovat v dalších letech jako na "politického" vězně? To, že se vrátil nyní do Ruska podle mě  svědčí spíš o tom, že ví jak to bylo ve skutečnosti a po pravděpodobné nabídce v Charité ví, že "ťurma" je pro něj jediné a lepší řešení... Ponechávám čtenáři na zvážení...

Ještě vysvětlím, proč jsem užil termín "pseudoopozičník". Podle mě kruhy, které od 90. let ovládají ruskou ekonomiku, finanční sektor, většinu médií a dosud do značné míry i vnitřní politiku, zjednodušeně liberálové, si právě tohoto pseudoopozičníka pěstují a to v zájmu Západu. Opozičníkem je totiž "pouze" ve vztahu k prezidentu Putinovi, jinak je vlastně kukaččím vejcem kruhů, které Rusko dosud do značné míry ovládají a celé je to ve vztahu k němu v západních médiích, naše nevyjímaje, jen manipulace a hra se slovy. Tato tristní postava slouží jen po trajektorii diskreditace Ruska a prezidenta Putina, který svou zemi vzkřísil po jeclinovské éře jako Fénixe z popela.

Každopádně, bude-li projekt Severní proud 2 dokočen, otevře se okno možností i pro záchranu zbytků Evropy alespoň po německou západní hranici. Zbytků Evropy se skutečnými evropskými kulturními a civilizačními hodnotami, nikoliv těmi pseudoevropskými unijními, které jsou dnes za "evropské" vydávány.