Bilance ukrajinské "protiofenzívy" v roce 2023

21.12.2023 19:24

Prohlášení náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova k letní ukrajinské protiofenzivě:

— Kyjev plánoval blokádu Melitopolu během protiofenzívy a poté postupovat s přístupem k Azovskému moři, Mariupolu a hranici s Krymem;

— Ruská armáda neustále rozšiřuje své kontrolní zóny ve všech směrech Severního vojenského okruhu;

— Ukrajinské ozbrojené síly zahájily 4. června protiofenzívu a s obrovskými ztrátami na Záporožském směru nedokázaly překonat ani taktické obranné pásmo Ruské federace;

— Ztráty ukrajinských jednotek za šest měsíců ve všech směrech činily asi 160 tisíc lidí, více než 3 tisíce obrněných vozidel, včetně 766 tanků, jakož i 121 letadel a 23 vrtulníků.

K tomu lze doplnit ještě poznámku k mediálně původně tolik zdůrazňovaným průnikům Ukrajinců na levý břeh Dněpru, především vytvoření předpolí v oblasti Krynek. Jak uvedl Putin na posledním prosincovém veřejném pořadu prezidentských otázek a odpovědí, ponechat ukrajinské straně  tento pseudo placdarm bylo umožněno na základě návrhu právě Gerasimova, neboť toto předpolí, jak se nakonec také ukázalo, byl takovým propagandisticky i vojensky lákavým cílem pro Kyjev, že do něj přilévali další a další posily celé měsíce. Aniž by byla reálná šance vzhledem k místní geografii - překonávání Dněpru a jeho sítě ramen a bažinatých ostrovů - dosáhnout takového doplňování jednotek, aby bylo možné pokračovat od břehu Dněpru hlouběji do území Chersonské oblasti. Do Krynek Kyjev dosud přisouvá i v těchto hodinách další a další jednotky s jednosměrnou jízdenkou a díky tomu jen na tomto nevelkém úseku dotyku vojsk zde Ukrajina ztratila celé tři brigády. Zjevně se stále vůbec nerozpakují posílat lidi na smrt po tisících bez šance na dosažení byť taktického úspěchu, a tedy zbytečně, v situaci, kdy už mezi mužskou populací přestává být koho mobilizovat.

Dalším příkladem je oblast Rabotina, tudy měli ukrajinští generálové v úmyslu prorazit a pokračovat až k Azovskému moři. Dnes je to území s největším počtem zničené těžké vojenské techniky (a to ukrajinské) na světě v 21. století na nejmenší ploše. Kapsa, kterou tu Ukrajinci vybojovali, aniž pronikli k hlavní obranné linii Rusů má diametr 10 km a nyní je odtud ruské vojenské síly opětovně postupně vytlačují, protože Kyjev už nedokáže přisouvat další zálohy v dostatečném množství. Jsou to američtí pozorovatelé událostí, kteří na twitteru v těchto dnech spočítali podle fotodokumentací zveřejněných na internetu zničenou ukrajinskou vojenskou techniku v této oblasti, kus po kuse s určením typu, a to jen to, co ukrajinská strana nestačila odtáhnout na případnou opravu. Tedy zcela zničené neopravitelné kusy bojové techniky a napočítali 219 strojů, z toho 150 tanků a bojových vozidel pěchoty, včetně Leopardů 2A a britských Challengerů, zbytek jsou obrněné transportéry a další pancéřová technika. Padlo zde  na 8.000 Ukrajinců a zahraničních nájemných žoldáků. Bez úměrného výsledku.

Ruská armáda v rámci tzv. pohyblivé obrany pokračuje v postupu i u Arťomovsku (Bachmutu), postupně obkličuje velkou opevněnou oblast kolem Avdějevky a postupuje i na dalších směrech za aplikace dlouhodobé taktiky "vybombardovat, vystřílet a zabrat uprázdněné", což sice znamená pomalý postup, ale eliminuje vlastní ztráty.

Po ukončení americké pomoci vyhodnocené Američany jako neperspektivní investice se zdá, že se konec bojů a současného "a la" banderovského režimu začal rychle přibližovat, protože dnešní ukrajinský režim již nemá dost vlastních rezerv ani zdrojů ani pro udržení v chodu vlastní ekonomiky, výplat důchodů a pod..

Croix