BOJE NA UKRAJINĚ 4

13.04.2022 17:37

Ukončená první fáze speciální vojenské operace ruské armády a milicí republik doněcké a luganské na Donbase splnila své cíle, jimiž bylo jednak podstatné podlomení bojových schopností ukrajinských ozbrojených sil, aby nebyly schopny aktivního vedení bojových dějství (protiofenzívy významnějšího rozsahu) a podstatné snížení jejich početních stavů těžké bojové techniky a zásob munice, paliva a schopnosti opravovat bojovou techniku.

Dále vázání ukrajinských sil v několika směrech a nemožnost v důsledku toho jejich přesunutí a koncentrování ve směru dalších hlavních cílů, které byly díky tomu plně realizovány. Hlavními cíly této fáze operace se tak nakonec ukázalo nikoliv obsazení Kyjeva, severozápadu Ukrajiny s Černigovem, ani obsazení Charkova, ale 1) průlom v oblasti Izjumu, který dále umožňuje strategický postup proti hlavním silám ukrajinského režimu na levém břehu Dněpru a jejich rozdělení, 2) osvobození podstatné části Luganské republiky v jejích administrativních hranicích v rámci Ukrajinské sovětské socialistické republiky, 3) upevnění pozic milicí obou donbaských republik podstatným oslabením ukrajinského vojenského uskupení na Donbasu, které nemohlo být nezbytně posíleno. Dále 4) v jižním směru, jak se ukázalo, bylo hlavním cílem obsazení oblastí počínaje od západu Chersonskou a odtud směrem na východ podél mořského pobřeží přes oblasti kolem Melitopolu, Mariupolu, kolem Guljajpole, až po Doněck.

Vzhledem k tomu, že v tomto pásu Rusko realizuje integrovanou ekonomickou zónu s možností plateb v rublech a zavádí nové místní administrace, jedná se o území, která pravděpodobně budou integrována s Krymem.

Z Chersonské oblasti v některé další fázi operace je možné pokračovat přes Odesskou oblast až k Podněstří a získat tak po souši strategický přístup od Donbasu až do Podněstří.

Kyjev v důsledku vojenské operace prakticky ztratil status hlavního města, když byl opuštěn ústředními úřady, a přestal reálně existovat jako průmyslové a obchodní centrum ukrajinského režimu.

S ohledem na dosažení cílů, mezi nimiž není okupace většiny Ukrajiny, nebyl vzhledem k omezenému kontingentu ruských vojsk (cca. 186.000) nasazených do operace důvod nadále držet  obsazené okolí západně a východně Kyjeva od severu, ani severovýchodní území Ukrajiny obsazená v prvních dnech a týdnech v oblasti od Černigova po Charkov a ruské ozbrojené síly se odtud stáhly. Pod kontrolou si podržely až území severně a východně od Charkova a dále na jih přes Izjum na Donbas, a na jihu přilehlém k Černému a Azovskému moři, jak je popsano nahoře.

V současné době probíhá dokončení osvobození obklíčeného Mariupolu, v němž se původně nacházelo asi 14.000 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil včetně nacionalistického uskupení "Azov" (těch přibližně 7.000). Po kapitulaci podstatných sil (přes 1.000 osob) 36. brigády námořní pěchoty Ukrajiny na území metalurgického závodu 12. 04. 2022 zůstává obsadit už pouze závod Azovstal, v němž se ukrývá, včetně hlubokého podzemního krytu, přes 2.000 příslušníků zejména "Azovu" a pravděpodobně přes 200 zahraničních "poradců". Jen při pokusech o evakuaci těchto "poradců" bylo sestřeleno 10 vrtulníků ukrajinského režimu, kreré se snažily dostat do Mariupolu a odvézt je. Dále byla lodní dělostřelbou jedné z ruských vojenských lodí hlídkující u Mariupolu zasažena a následně zadržena nákladní loď, která se pokusila o totéž.

V uplynulých dnech byl jmenován novým velitelem speciální vojenské operace armádní generál Dvornikov, který velel druhé vojenské operaci v Čečně a vojenské operaci v Sýrii při likvidaci islámského státu.

Zdánlivá operační pauza je využita k rozsáhlé a důkladné likvidaci vojenské infrastruktury ukrajinských ozbrojených sil, včetně zásob munice, bojové techniky ve skladech i na bojových pozicích, všech významných objektů výroby a skladování paliv na celém území Ukrajiny, železničních uzlů, které by umožňovaly zásobování ze zbylých rezerv ukrajinské ozbrojené síly dislokované na levém břehu Dněpru. V těchto dnech jsou rozsáhlé raketové, vzdušné a dělostřelecké útoky směřovány již také proti živé síle ukrajinských ozbrojených sil, zejména velitelským stanovištím.

Celá "operační pauza" je tak využita k maximálnímu oslabení bojových schopností ukrajinských ozbrojených sil před zahájením pravděpodobné další fáze operace, kterou bude likvidace hlavních vojenských uskupení na Donbase a v oblasti západně od Donbasu na levém břehu Dněpru, které čítají cca. 40 a 50 tisíc, celkem tedy asi 90.000 příslušníků.

Ke dni 13. 04. 2022 oficiální údaje ruského ministerstva obrany strany uvádějí následující statistiky ztrát způsobených ukrajinským ozbrojeným silám na bojové technice:

Původní stav na začátku speciální vojenské operace - ztráty - % podíl ztrát:

Tanky a další obrněná vozidla                            2.416           -  2173                                           - 90%

Raketometné salvové systémy                              535           -    243                                           - 45%

Dělostřelecké systémy a minomety                     1.509          -     931                                          - 62%

Letadla                                                                    152          -     130                                          - 85%

Vrtulníky                                                                  149          -     103                                          - 69%

Bezpilotní létající aparáty souhrnem                           ?          -     447

Systémy PVO souhrnem, včetně krátkého dosahu     ?         -      244

Speciální automobilní vojenská technika                               -     2082