BOJE NA UKRAJINĚ K 20.7. 2022

20.07.2022 20:09

Po předchozím osvobození Severodoněcku, a následně ke 3. 7.  2022 Lysičansku a poslední zbývající obce Bělogorovky, spojená vojska Luganské lidové republiky a Ruska osvobodila celé území LLR v administrativních hranicích Luganské správní oblasti platných v rámci bývalé Ukrajinské sovětské socialistické republiky.

Ke dni 20. 7. 2022 se linie bojů v nejdůležitější zóně, tj. na Donbasu, posunula dále na západ a nyní boje pokračují před linií tvořenou městy, které jako "pevnosti" měla odolávat dalšímu nástupu ruských vojsk, a kterými jsou Arťomovsk (Bachmut), Soledar a Seversk. Za nimy zůstávají už jen Kramatorsk a Slavjansk, které původně byly nejhlubším týlem vojsk ukrajinského režimu působících na Donbasu. Vzhledem k tomu, že podstatné části původní ukrajinské armády jsou již zničeny a doplňovány naháněnými málo vycvičenými a málo motivovanými povolanci bez potřebného vybavení, lze předpokládat, že intenzita jejich odporu bude mít nadále klesající tendenci. Na linii uvedených tří měst jsou navíc povoláváni už i místní obyvatelé, což jsou však obyvatelé doněcké oblasti, kteří se v roce 2014 většinově vyslovili v plebiscitu pro vyhlášení separátní Doněcké lidové republiky, pouze toto území po zásahu ukrajinské armády nebylo milicemi DLR v roce 2014 vojensky udrženo. Jak budou ti bojovat za dnešní kyjevský režim brzo uvidíme.

Ruská armáda nadále pokračuje ve zcela novém typu vedení bojových operací, kdy neustálým tlakem bez rozsáhlých vlastních ofenzív, které by přinášely zvýšené ztráty, nutí protivníka přisouvat posily, odkrývat rezervy a tyto masírovanými dělostřeleckými a leteckými útoky decimovat. Poté o něco málo postoupit do vyčištěného prostoru a celý postup zase zopakovat. Lze odhadnout, že poměr ztrát v rámci této taktiky může nyní činit 20:1.

Vedle toho především vzdušnými útoky Rusko do značné míry ochromilo centrální systém ukrajinského velení a přijímání rozhodnutí, naposledy např. při zásahu objektu ve Vinici, kdy byli zabiti vysocí funkcionáři ukrajinských ozbrojených sil a spolu s nimi též vysocí představitelé západních sil, s nimiž bylo v ozasaženém objektu vedeno jednání o dalších zahraničních dodávkách zbraní. Předtím se např. jednalo o obejkt v Nikolajevu, kde bylo zabito na 100 vysokých důstojníků včetně generálů ukrajinských ozbrojených sil.

V této souvislosti připomínám otázku vysokých důstojníků v obklíčeném Mariupolu, kteří po kapitulaci na Azovstali obklíčených ukrajinských jednotek nebyli nalezeni. Zato se objevila později informace, že byly ruskou a doněckou stranou v podzemí Azovstal nalezeny promíšené ostatky spálených a na kousky rozbitých těl pocházejících z desítek neznámých osob, tak aby byla obtížná identifikace dle DNA. Padlí příslušníci tzv. nacbatalionů takto odstraněni nebyli, ti byli uchováni v podzemí v mrazicí místnosti. Podle všeho byli v obklíčení na Azovstali i osoby, které nesměly padnout Rusům, potažmo jejich médiím, do rukou za žádnou cenu.

Ukrajinská strana přiznává nyní 300 osob nevratných ztrát na živé síle denně, podle ruských zdrojů to vychází nejméně na dvojnásobek. Před měsícem a půl se Zelenský patrně podřekl, když tvrdil, že ztrácejí dva prapory denně, což by dávalo za pravdu spíš ruské statistice. Budeme-li vycházet z posledního odhadu k 16. 4. 2022, kdy měly tyto ztráty činit přes 23.000 osob, dostaneme se nyní k číslu dalších 28.500/57.000 (ukrajinská/ruská verze), celkem by se pak jednalo o nejméně 51.000, spíše však 80.000 nevratných ztrát na živé síle na straně Kyjeva.

Uvedená taktika speciální vojenské operace Ruska na Ukrajině vede k pozoruhodným výsledkům i mimo Ukrajinu. Západní podpora kyjevského režimu vede k postupnému vyklízení skladů bojové techniky a munice v Evropě, a to nejen střední a východní, jak pokud jde o těžkou pozemní techniku, tak i pokud jde o techniku leteckou, zejména sovětského konstrukce, a náhradní díly k ní. Tato technika je hromadně ničena na bojištích a Evropa se tak do značné míry odzbrojuje...  Viz níže tabulka, uvádějící původní stavy ukrajinské vojenské techniky, současné souhrnné ztráty a množství již zničené techniky nad počty původních stavů, kterou do každého příspvku o bojích na Ukrajině aktualizovaně přikládám...

k 16. 04. 2022 nevratné ztráty ukrajinských ozbrojených sil činily dle ruského ministerstva obrany 23.370 osob

Více zde: https://kaliyuga0.webnode.cz/news/boje-na-ukrajine-k-30-04-2022/, ztráty ozbrojených sil kyjevského režimu k dnešnímu datu mohou dosahovat asi   osob.

Ke dni 20. 7. 2022 oficiální údaje ruského ministerstva obrany uvádějí následující statistiky ztrát způsobených ukrajinským ozbrojeným silám na bojové technice:

Původní stav na začátku speciální vojenské operace - ztráty - zničená technika nad rámec jejího stavu na počátku operace - % podíl ztrát na původním stavu:

Tanky a další obrněná vozidla                            2.416           -  4.135                 +1719                      

Raketometné salvové systémy                              535           -    760                   +225              

Dělostřelecké systémy a minomety                     1.509          -  3.166                 +1657

Letadla                                                                    152          -     259                   +107

Vrtulníky                                                                  149          -     143                       -                  - 95%

Bezpilotní létající aparáty souhrnem                           ?          -  1.572

Systémy PVO souhrnem, včetně krátkého dosahu     ?         -      356

Speciální automobilní vojenská technika                     ?         -   4.410