BOJE NA UKRAJINĚ K 30. 04. 2022

30.04.2022 19:17

Nejprve něco statistiky.

Ke dni 30. 04. 2022 oficiální údaje ruského ministerstva obrany uvádějí následující statistiky ztrát způsobených ukrajinským ozbrojeným silám na bojové technice:

Původní stav na začátku speciální vojenské operace - ztráty - zničená technika nad rámec jejího stavu na počátku operace - % podíl ztrát:

Tanky a další obrněná vozidla                            2.416           -  2.678               -  +262                        

Raketometné salvové systémy                              535           -    308                        -                 - 58%

Dělostřelecké systémy a minomety                     1.509          -  1.196                       -                 - 79%

Letadla                                                                    152          -     143                       -                  - 94%

Vrtulníky                                                                  149          -     112                       -                  - 75%

Bezpilotní létající aparáty souhrnem                           ?          -     660

Systémy PVO souhrnem, včetně krátkého dosahu     ?         -      279

Speciální automobilní vojenská technika                     ?         -   2.503

Za povšimnutí stojí první položka "Tanky a další obrněná vozidla", kde bylo zničeno již o 262 kusů vojenské techniky více, než kolik odhadovaly ruské zdroje na počátku speciální vojenské operace, že jimi Ukrajina disponuje. To lze vysvětlit několika faktory. Ne každý zasažený a z boje vyřazený kus bojové techniky je nevratně ztracen, dokud bylo možné techniku dopravit do opravárenských závodů, část strojů se mohla vrátit k jednotkám. Dále je pravděpodobné, že odhad nemusel být zcela přesný, a že se podařilo zprovoznit v opravárenských závodech i celou řadu strojů, které se původně na skladech nacházely v nebojeschopném stavu. A konečně třetí faktor je zahraniční vojenská pomoc, kdy jen Polsko dodalo na území Ukrajiny na 200 tanků T-72, byť v modifikaci, soudě podle internetových fotografií, ještě bez aktivního pancéřování, čili v původním stavu maximálně z přelomu 80.-90. let 20. století. (Polsko rovněž předalo ukrajinskému režimu 29 letounů MiG-29, což bude mít vliv i na konečné statistiky zlikvidovaných letadel)..

Dále k tomu co probíhá. Druhá fáze operace zjevně spočívá v tom, že je vedena důkladná dělostřelecká a vzdušná příprava z ruské strany do zón připravovaných následných nástupů pozemních mobilních sil. Pokud jsou v dané zóně ukrajinské síly takto "přemalovány", následuje krátký postup daným směrem o pár kilometrů, vyčištění území a nová důkladná dělostřelecká a vzdušná příprava. Tím jsou minimalizovány vlastní ztráty a maximalizovány ztráty protivníka. Není to sice "blitzkrieg", ale zato pomalý nezastavitelný "buldozer."

Tento postup zároveň nahlodává mentalitu ukrajinských sil, mezi nimiž narůstá počet jednotek, které se vzdávají, nebo se prostě obrátí směrem do vnitrozemí a "jdou domů". To se v mainstreamu nedočtete. V první dekádě května lze očekávat v tomto směru úplné drolení frontových ukrajinských sil, protože  jednotky na levém břehu Dněpru nemají už dostatek těžké techniky, paliva, munice, nefunguje evakuace raněných do týla, v mnoha směrech ani zásobování proviantem. Mnoho jednotek už tvoří povolaní rezervisté, kteří nemají příliš chutí válčit za každou cenu, protože původní stavy nejlepších jednotek značně zeslábly. (Již k 16. 04. 2022 nevratné ztráty ukrajinských ozbrojených sil činily dle ruského ministerstva obrany 23.370 osob).

Co se nyní na průběhu speciální vojenské operace mění, je započetí "železniční války", kdy ruská strana začala zasahovat centrální zařízení ukrajinské železniční elektrosítě (velké trakční rozvodny), ve vybraných případech i přímo železniční tratě, což prakticky eliminuje možnost celostátní přepravy bojové techniky, paliv a munice po Ukrajině, tedy zejména ze západu na východ včetně ze Západu poskytované vojenské techniky. K tomuto kroku bylo přikročeno v posledních dnech jako k novému prvku vedení bojů, protože většina bývalé sovětské techniky z Evropy ze skladů už byla přepravena na Ukrajinu k Donbasu a zde je ničena. Jedná se o snadno opravitelnou techniku, kterou ukrajinské síly dobře znají a snadno si jí osvojují. Ke zničení této techniky u jednotek a na překladištích na levém břehu Dněpru byly vlaky s touto technikou dosud  úmyslně vpouštěny po železnici až tam do vnitrozemí. Nyní, když by měly následovat už pouze dodávky západní techniky, je železniční přeprava uvedenými zásahy eliminována. Dieselové lokomotivy tvoří jen zlomek ukrajinského vozového parku a v dané situaci je nelze všechny využít pouze pro přepravu tohoto typu materiálu.

U Oskolské vodní nádrže východně od Izjumu, odkud je nyní veden hlavní směr náporu ruských vojsk, došlo k oblklíčení 1.000 příslušníků 93. samostatné mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil, pro které je již jedinou možností jak se ze situace dostat pouze kapitulace.

Novou eskalací hrozí oblast Podněstří, autonomní oblast mezi Moldávií a Ukrajinou. Nachází se zde z dob studené války největší muniční skladiště v Evropě se sovětskou municí, kompatibilní s hlavňovou výzbrojí těžké techniky ukrajinské armády. V situaci "muničního hladu" by ovládnutí těchto obrovských skladů umožnilo ukrajinským ozbrojeným silám do značné míry vyřešit nyní již závažné problémy s nedostatkem munice. V Podněstří se nacházejí jednotky místních sil a ruské armády v síle minimálně 4 brigád, ukrajinské přiléhající síly činí 2 brigády. Pokud by měl mít případný ukrajinský útok úspěch, bylo by nutné přisunout ještě poměrně značné síly a oslabit např. obranu v odesské a nikolajevské oblasti, nebo by se musely zapojit do takové operace moldavské nebo rumunské jednotky. Co by to znamenalo, ať si každý domyslí sám...

Mediálně vše začíná připomínat rok 2014, kdy se v mainstreamu podobně bojechtivě a vítězoslavně křičelo, jak ukrajinské jednotky dusí poslední obklíčené jednotky separatistů na Donbasu, zatímco obklíčeny byly ukrajinské elitní jednotky (Ilovajský kotel atd.), takže se nakonec lakonicky prohlásilo, že se zhroutila fronta a bylo konstatováno, že se separatisté ubránili (a to v hranicích, v nichž vydrželi až do letošního roku). Tentokrát bude mít pointa však podle všeho ještě zcela jinou hodnotu.