Bývalý generál USA: země NATO by měly Turecko vyloučit z aliance

27.11.2015 20:24

Turecko v syrském konfliktu sleduje vlastní cíle a ukazuje, že nebude brát v úvahu ani NATO, ani ty síly, které dnes působí v regionu, uvádí bývalý americký generálmajor Paul Vallely.

 

Sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckými vzdušnými vojenskými silami nemusí být posledním krokem provokace ze strany Ankary, země NATO by měly vyloučit Turecko z aliance, uvedl generálmajor ve výslužbě Paul Vallely v rozhovoru pro RT (ruská zpravodajská televizní síť, pozn. překl.).

 

Podle Vallelyho mínění, útoky Ankary nebyly spojeny s ochranou hranic země – Ankara učinila tento krok, aby ukázala Rusku, že je hlavní silou v regionu a nechystá se vzdát své pozice.  Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan je už dlouhou dobu zapojen do konfliktu, tento incident není první – před několika lety už Turecko sestřelilo syrský letoun.

 

Paul Vallely je přesvědčen, že jednání tureckých vzdušných sil, které zaútočily na ruský Su-24, má otevřeně provokační charakter. Turecko se přitom ve stejné době snaží kontrolovat situaci v regionu a usiluje o roli regionálního lídra. Je pravděpodobné, že se uchýlí k podobným krokům i v budoucnosti.

 

Incident se sestřeleným ruským letadlem by měl posloužit jako poplašný signál pro NATO, zdůrazňuje bývalý generál. Turecko přijalo jednostranné řešení sestřelit ruský letoun a zároveň ukázalo, že nehodlá koordinovat svoje jednání s aliancí, přičemž takové linie ve svém jednání se Ankara drží už dávno.

 

Pokud je mi známo, Turecko usiluje v různé míře obnovit Osmanskou říši a Erdogan má v úmyslu vytvořit v Turecku řízený islámský stát. Takže Turecko má své vlastní zájmy, které aktivně prosazuje a nebere ohledy ani na Rusko, ani na státy NATO, uvádí Vallely.

 

Státy – členové NATO by měly sebrat odhodlání a vyloučit Turecko z aliance, protože Ankara odmítá pomáhat v boji s Islámským státem, stejně jako spolupracovat s těmi silami, které se dnes nalézají v Sýrii, je přesvědčen expert.  Turecko zejména usiluje o odchod syrského prezidenta Bašára Asada a o nahrazení jeho vlády jinou.

 

S NATO Ankara spolupracuje pouze když od aliance něco potřebuje a snaží se vyzískat ze svého členství co největší užitek – země získává novou výzbroj a techniku, operační podporu, nejnovější taktické a strategické prostředky rozvoje, ale přitom Erdogan pokračuje ve sledování vlastních cílů, uzavírá bývalý generál.

 

Zdroj: https://ria.ru/world/20151127/1329784557.html, původní rozhovor pro stanici RT.

 

K osobě generála Vallelyho: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_E._Vallely

 

Překlad: CROIX