K VÝROČÍ 21. 8. 1968

20.08.2023 13:41

21. 08. 1968 - datum intervence vojsk Varšavské smlouvy v tehdejším Československu. Operace se zúčastnila vojska Sovětského svazu (mimochodem převážně z ukrajinských posádek), Maďarska, Polska, Bulharska a tehdejší Německé demokratické republiky. Účast odmítlo ceausescovské Rumunsko.

Nejhorší okamžik česko-ruských vztahů v historii, který, zneužíván již 30 let po rozpadu Sovětského svazu naší (neo)liberální politickou garniturou, dominující též v médiích, dodnes paralyzuje vztah podstatné části české společnosti k Rusku.

Ať už šlo skutečně „pouze“ o údajnou snahu o zdokonalení socialismu („s lidskou tváří“) a ne o další pokus Západu o rozvrácení východního bloku, po Maďarsku v 50. letech tentokrát v Československu, o čemž svědčí aktivizace mnoha sil odkazujících na orientaci Československa před Mnichovem a podporovaných finančně západními institucemi (později v emigraci různí „obrodní činitelé“ přiznávali, že Československo mělo být finálně demokratizováno podle západních vzorů a získat německé a francouzské úvěry a příslušně posílit odpovídající vazby), způsob (ne)řízení tehdejších procesů ze strany Dubčekova vedení byl naprosto neadekvátní vzhledem k vývoji situace. V lepším případě šlo o neodpovědnost a naivitu.

Výrok: „Eto vaše dělo“ generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, Ukrajince Brežněva v Čierné nad Tisou si vysvětlili spíš jako „dělejte si co chcete,“ než jako „je to vaše odpovědnost,“ což byla chyba.

To nic nemění na tom, že sovětské vedení nedokázalo věci přiměřeně vyřešit na politické úrovni a zasáhlo na nejnižší řídící prioritě – použilo silové řešení v podobě otevřené vojenské intervence, což zatěžuje česko-ruské vztahy dodnes.

Osobně jsem názoru, že události roku 1968 nebyly samostatnou československou záležitostí, ale integrální součástí globální mocenské „hry“ na studenoválečné světové šachovnici, stačí se podívat na další události té doby ve světě, např. ve Francii.

Postoj českého národa k Rusku byl od 19. století charakterizován pocitem slovanské vzájemnosti a po 2. světové válce také uznáním rozhodujících zásluh Sovětského svazu na osvobození Československa a porážce fašismu v Evropě. Jedinou stranou v konfliktu, která z událostí roku 1968 v Československu profitovala, tak byly západní elity. Západu se totiž přece jen podařilo přinutit vyhrocením vnitropolitického vývoje v Československu s pomocí domácí páté kolony brežněvovské sovětské vedení k výše uvedenému zákroku a dosáhnout tak alespoň osudového zlomu, pokud jde vztah většiny české a slovenské společnosti  k Sovětskému svazu (potažmo k Rusku).

Pro úplnost dodávám politováníhodnou statistiku. V souvislosti se srpnovou intervencí a tzv. dočasným pobytem sovětských vojsk za více než 20 let, do roku 1991, zemřelo 402 československých občanů, z toho 137 do konce roku 1968. Většina obětí, 248 osob, připadla na dopravní nehody. Pro srovnání - německou nacistickou okupaci v letech 1939 - 45 zaplatilo životem na 360.000 občanů Československa.

PS: Když si sečtete všechny franské a německé vpády a řádění na našem území, počínaje Sámovou říší, Velkou Moravou, přes středověk, zejména husitství, až po nacistickou okupaci (jejíž součástí byly nota bene! dokonce plány na "konečné řešení české otázky" ve formě finální genocidy českého národa na našem území a úplně likvidace české státnosti), plus rozsáhlou genocidu českého lidu a vyloupení země Švédy za třicetileté války, stejně jako další konflikty s bližšími a vzdálenějšími sousedy, což vše trvalo přes tisíc let a neustále se opakovalo, viz jen česká historie za měsíc srpen, uvidíte, že intervence z roku 1968 a následný pobyt vojsk je jedinou negací v česko-ruských vztazích v dějinách. Mediálně a politicky však tato událost dosud zastiňuje veškeré ostatní staleté negativní historické zkušenosti českých zemí s jinými státy a národy, třebaže je s nimy svým faktickým materiálním dopadem nesrovnatelná... Z výše uvedeného výčtu je ostatně zjevné, že našimi nepřáteli a hubiteli v pravém slova smyslu byli většinou "příchozí" ze Západu...

/Příspěvek je aktualizovanou verzí části kapitoly Českého historického kalendáře "SRPEN V ČESKÝCH DĚJINÁCH", celá kapitola věnovaná událostem v českých dějinách připadajících na měsíc srpen je zde - https://kaliyuga0.webnode.cz/news/srpen-v-ceskych-dejinach3/

PPS: Článek jsem publikoval již loni v předvečer výročí této kontroverzní kapitoly našich dějin, ale dle mého názoru si téma zasllouží opětovné nemainstreamové připomenutí...