Ke stažení části ruského kontingentu VKS v Sýrii

16.03.2016 18:47

CROIX

 

Inspirován různými mainstreamovými zprávami a komentáři a čtenářskými diskuzními příspěvky k tématu "náhlého" stahování - nikoliv úplného stažení - ruského kontingentu VKS ze Sýrie, které nyní kolují hojně netovou sítí, chtěl bych se k danému tématu také stručně vyjádřit. Jde o to, že prostou pravdu sdělenou Moskvou, že totiž hlavní cíle byly zkrátka splněny, leckdo nedokáže přijmout a brát ji takovou jaká je. A to ať už je nepřítel Ruska, nebo jeho přítel. Že se v západním mainstreamu objevují různé až fantaskní spekulace nebo až prosté propagandistické pomluvy ve stylu např. kdysi zcela jinak profilovaných Britských listů, pokud mám uvést třeba nějaký českojazyčný příklad, na tom není nic překvapivého. Kupodivu je však spousta upřímně zmatených lidí i mezi těmi, pro které je putinovské Rusko na mezinárodní úrovni pozitivní alternativou k pax americana, který už dávno není pax, ale bellum i uvnitř svých hranic. Už jsem se k tomu vlastně vyjádřil před chvíli v diskuzi pod článkem na OM ("Rusové se stahují ze Sýrie"), proto ve zbytku příspěvku využiji text, který jsem použil tam. Podle mě není třeba se ničeho obávat ani zbytečně spekulovat, jak naznačuji shora:

 

Rusové podle prezidentského mluvčího Peskova splnili hlavní cíle, které vyžadovaly nasazení maximálního počtu sil a poslední dobou počet nezbytných bojových vzletů klesl prý na třetinu, takže stačí třetina strojů, jestli jsem to dobře pochopil, ponechávají tam dvě letky. Byl zachráněn Asadův režim, stabilizován, dosaženo obratu ve vývoji. Cílem bylo vojensky právě to a politicky Rusové získali už obrovské body a vliv v oblasti, kterou v 90. letech mocensky vyklidili. Boj s IS, An-Nusra atd. pokračuje dál syrskými silami s ruskou leteckou podporou. Vybojovávat celou válku proti IS nemá smysl, protože to by znamenalo 1. jít až k Bagdádu, 2. tím by Rusko Západ právě zatáhl do vyčerpávající války a to Rusové velmi dobře vědí a neskočili na to. Protože oni by museli bojovat svými silami, zatímco Turci, ropné monarchie a USA dál podporují svá želízka v ohni a bojují tak proti Asadovi a Rusku cizíma rukama. Všichni se diví, proč Rusové stahují asi dvě třetiny sil, ale ono to v aktuální situaci je podle všeho asi nejlepší řešení, s pokračováním dodávek nových zbraní Syřanům. Angažovali se maximálně, dokud to bylo nezbytně nutné, ale když monarchie Zálivu a USA vedou zástupnou válku, Rusové dále vložení do situace budou nadále vést také víceméně „jen“ zástupnou válku. Prostě je dobře, že se nenechávají zatáhnout do vleklé pasti. Na Krymu Západ převezli, v září v Sýrii Západ převezli zahájením zákroku a teď v březnu v Sýrii opět potřetí Západ převezli, zatím bezvadná šachová partie! 

 

https://cz.sputniknews.com/svet/20160315/2589237/operace-ruske-letectvo-syrie-vysledky-fotokronika.html

A ještě připojuji jednu mapku, aby dosavadní konsolidace území pod kontrolou Asadovy vlády byla názornější. Ve skutečnosti na těchto územích žije přes 60 procent obyvatelstva původní Sýrie:

https://ria.ru/infografika/20160315/1390401095.html