Pracovní text o Absolutnu

04.04.2021 20:51

Jeden diskutující (Jan Š.) na fb položil veřejnou otázku začínající a končící takto:

"Nevěřící přirozeně žádá důkaz, že Bůh stvořitel je. To je jako hledat malíře uvnitř obrazu, když nemáme možnost vyhlédnout ven. A nebo se ptá, jak ten údajný Bůh vznikl. ... Odpověď na otázku, co je věčné, je pravděpodobně mimo možnosti vědy. Ta se zatím dostala nejdále k velkému třesku a co bylo předtím už asi moci zkoumat nebude. ... Co je tedy věčné? Proč tu vůbec něco je?"

 

Napsal jsem k otázce možnou odpověď, kterou jsem nyní i trochu dopracoval.

Věčné je Jsoucno. Nelze aby nebylo Nic, resp. aby bylo Nic. Protože je Jsoucno absolutní tak zároveň musí být všechno (a to v nekonečném množství a variantách). Jako počítač s nekonečným obsahem informací v nekonečné paměti. Ze kterého my poznáváme svým dílem Myslí jen to co si zrovna stíháme stáhnout. Proto To není zcela poznatelné naším omezeným rozumem.

Zároveň ve všem je - pracovně řekněme, že "vibračně" - obsažena nějaká úroveň Mysli, tj. živé pracující informace, od člověka po kámen a vzduch. Není nic bez informace - "in-formace". Absolutno je taky souhrn veškeré Mysli, celý Vesmír je tak prostoupen Myslí,stejně jako člověk, u nějž o tom nepochybujeme, každý má zkušenost s vlastní Myslí.

Zbytky tohoto vědění omylem zapomněli i v bibli, kde je psáno mj. známé "na počátku bylo Slovo, a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh". V řečtině je v bibli užit termín Logos jako Slovo. Ale co to vlastně taky znamená podle starých filozofů, třeba Heinricha Agrippy z Nettesheimu? Slovo, tedy schopnost mluvit čili projevovat abstraktní myšlenky odlišuje člověka od zvířat, je to tedy projevený rozum. Pak se ten úryvek z bible múže číst takto: "Na počátku byl Projevený rozum, a ten Projevený rozum byl u Boha a ten Projevený rozum byl Bůh". Vesmírná všezahrnující Mysl, díky které se Vesmír projevuje i ve smyslové úrovni, tedy i ten samotný finální projev fyzického Vesmíru vnímatelný na úrovni (našich) smyslů je souhrn Absolutna, tedy Boha. Kousek toho principu je v každém z nás, v naší projektující Mysli. Proto mohl Eda Tomáš říct něco v tom smyslu "Člověče pomni, že jsi vlastně božský"...

PS: Nevěřící podle mě nejsou. I zapřísáhlý materialista je věřící a totiž v to, že tento svět i on sám jsou osekaní jen na mechanický stroj, který nějak vznikl z ničeho, přesně se uspořádal a to je celé vysvětlení materialistického vesmíru a všeho co v něm je. K trvání na takovém výkladu je třeba opravdu silné víry, byť nevědomé, resp. nepřiznané...

Osobně mám rád třeba tenhle úryvek z Kybalionu: https://kaliyuga0.webnode.cz/news/absolutno-kybalion-/

A z Corpus hermeticum třeba tohle: https://kaliyuga0.webnode.cz/.../hermes-ke-svemu-synu.../

 

V rubrice Texty: https://kaliyuga0.webnode.cz/news/pracovni-text/

/cROIx/