Proč slavit jako den vítězství 9. květen 1945

09.05.2023 20:52

Croix

Proč slavit jako den vítězství 9. květen 1945? Protože teprve tohoto dne na českém území se německá branná moc, nehledě na ústupové excesy, z nichž největším byla bitva u Slivice na Příbramsku, vzdala a kaitulovala de facto. Ještě z 8. na 9. května 1945 probíhaly na českém území a zejména v Praze rozsáhlé boje s německými ozbrojenými silami, především silami povstalců a postupující sovětské armády. Padlí z 9. května již nejsou oběťmi druhé světové války? To, že byla domluvena kapitulace nacistických sil 8. května není pro nás rozhodné, pokud boje u nás s intenzitou dále pokračovaly. Vítězství na českém území bylo dosaženo až s zhroucením německého odporu 9. května a k tomu došlo primárně v důsledku tzv. pražské operace sovětských vojsk, která byla završena po jejich vstupu 9. května na území Prahy, nejprve ze severozápadu a severu a večer i od jihovýchodu. Teprve završením této tzv. pražské operace došlo k eliminaci aktivního vedení bojových operací německých ozbrojených sil na území Čech, které čítaly k milionu vojáků ještě na konci války, a které teprve po navázání přímého bojového kontaktu ze strany sovětských tankových jednotek rezignovaly, protože teprve poté považovaly svoji situaci za beznadějnou. Jak ukazuje právě např. bitva u Slivice, v případě prodlevy pražské operace mohly rozsáhlé boje ještě dále pokračovat a přinášet další masové oběti v řadách českého obyvatelstva. Neboť jaký skutečný význam má papírová kapitulace podepsaná vrchním velením, pokud se jí bojující jednotky formálně kapitulující strany řídí výběrově?

Totéž v místním měřítku platí i pro pražské povstání, kdy dnešními zpochybňovateli událostí bývá argumentováno, že protokol o kapitulaci německých branných sil v Praze byl podepsán již 8. května v osobě generála Toussainta. Co však bylo platné, že kompromisní část členů české národní rady, povstaleckého orgánu, podepsala s tímto generálem uvedený protokol, jestliže byl německými ozbrojenými silami "respektován" zcela výběrově, zejména nerespektován jednotkami SS (stejně jako byla v celočeském měřítku celkově nerespektována kapitulace německého vrchního velení před spojenci milionovou Schörnerovou armádou) a boje reálně pokračovaly až do bojového kontaktu německých sil na českém území se sovětskou armádou?

Proto je fakticky dnem vítězství nad německým nacismem a završení květnového povstání českého lidu, jakož i dnem osvobození zpod německé okupace a ukončení okupačních plánů na "konečně řešení české otázky" a koncem 2. světové války v českých zemích právem 9. květen 1945, tak jako už původně byl.