Svodky

16.03.2022 11:28

K dnešnímu dni, 2. 3. 2022, ruská armáda ze západu a východu zčásti obklíčila Kyjev a obsadila zde přístupové cesty k němu. Dále zabrala pás území severovýchodně od Kyjeva až po Luganskou lidovou republiku, kde zůstalo několik větších měst neobsazených, nebo zatím částečně obsazených, protože v nich jsou zároveň jednotky ukrajinské armády nebo neonacistických "batalionů", které se odmítají vzdát. Ruská vojska je ponechala takříkajíc v týlu, aby měla volné prostředky pro další postup. Nejvýznamnější z měst v této situaci je Charkov.

Vojska Doněcké a Luganské republiky s podporou ruské armády postoupila západním směrem o více než 60 km a na jihu se spojila s ruskými vojsky postupující podél Azovského moře z Krymu, takže byl izolován Mariupol v němž se nachází především jednotky batalionu Azov.

Ruská vojska postoupila v severovýchodním směru z Krymu k Záporoží a od Charkova k nim ze severu v ústrety postupují v jihozápadním směru další ruské jednotky, takže v Donbasu vzniká "polokotel" v němž se nachází hlavní ukrajinské síly, které prováděly od roku 2014 "Antiteroristickou operaci" proti Lugansku a Doněcku. Kotel není uzavřen, ale ruské letectvo má plnou kontrolu nad vzdušným prostorem Ukrajiny, takže z tohoto "polokotle" už nelze hromadně uniknout. Velká kolona obklíčených vojsk, která se o to pokusila, byla zcela zlikvidována.

V severozápadním směru z Krymu pronikla ruská vojska přes Cherson k Novoj Odesse s cílem odříznout  Odessu a dosáhnout spojení s Podněstří.

Navzdory mainstreamovým blábolům protivzdušná obrana, letectvo a námořnictvo Ukrajiny byly eliminovány v prvních dnech speciální vojenské operace, většinou raketami Kalibr nebo Iskander.

Pokud jde o dosavadní vojenské ztráty (zdroj:  https://www.youtube.com/watch?v=RYYv9YdMe9k ), oficiální údaje ruské strany uvádějí na straně Ukrajiny zničených:

1533 objektů vojenské infrastruktury

54 velitelských objektů a objektů spojení

39 systémů protivzdušné obrany S-300, BUK-1, OSA-M

52 radarových stanic

47 letadel zničených na zemi a 13 ve vzduchu

484 tanků a dalších obrněných vozidel

63 raketometných systémů

217 kusů dělostřelecké a minometné techniky

336 kusů speciální automobilní vojenské techniky

47 bezpilotních létajících aparátů

2870 padlých a 3700 raněných

572 oficiálně evidovaných zajatých

Na ruské straně padlo 498 vojáků a zraněno bylo 1579 vojáků.

Každý ať si přebere po svém...

Croix

II./

Dle svodky z různých zdrojů, ke dni 13. 3. 2022, vypadá linie dotyku vojsk Ukrajinských ozbrojených sil a na straně druhé milicí Doněcké a Luganské lidové republiky a Armády ruské federace následovně:

Ve směru z Krymu na severozápad obsadila ruská armáda oblast Chersonu včetně, obklíčila Nikolajev a dále dostala pod kontrolu Novou Odessu a Novyj Bug, od nějž vede linie východním směrem k Dněpru k pravému břehu  Kahovské přehrady v místě jejího zůžení.

Ve směru z Krymu na severovýchod obsadila ruská armáda levý břeh Kahovské přehrady (Dněpru) po Vasilevku, kterou rovněž obsadila. Od Vasilevky na východ vede linie přes Guljajpole, kolem nějž západně a východně pokračovala ruská vojska dále v průlomu na sever, Guljajpole zůstalo sevřené v kleštích a neobsazené. Od Guljajpole vede linie bojových střetů k Doněcku, přičemž byla po urputných bojích v posledních dnech obsazena milicí DLR Volnovacha.

O obklíčený Mariupol jsou vedeny již uvnitř města boje, přičemž celé pobřeží a přilehlé vnitrozemí u Azovského moře je pod kontrolou ruské armády nebo DLR až po linii tvořenou městy uvedenými v předchozím odstavci.

Od Doněcka vede linie na sever přes Pervomajsk (v rukou LNR) k Severodoněcku (vojska LNR dosáhla jeho severního okraje) a odtud východně přes Izjum a Balakleju (obě města ovládána armádou RF, Izjum po těžkých bojích) po Charkov, o nějž se dosud bojuje.

Od Charkova vede linie dále východním směrem přes Achtyrku (ovládnuta armádou RF) ke Kyjevu po města Borispol a Brovary (pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil), kde vytváří levou stranu kleští na východní straně Kyjeva.

Pravá strana kleští západně od Kyjeva zahrnuje Irpeň (pod kontrolou ruských vojsk, v místech největšího přiblížení je odtud 25 km do centra Kyjeva) a odtud vede na jih do vzdálenosti cca. 20 km severně od měst Fastov a Vasilkov (obě pod kontrolou armády ukrajinského režimu). Tento výběžek obsazený od severu ruskými vojsky vede tedy jižním směrem asi 180 km do hloubky ukrajinského území, přičemž je široký asi 80km, neboť město Malin, které je pod kontrolou ukrajinských sil, se nachází 20 km od jeho západního křídla.

Pokud jde o dosavadní vojenské ztráty, oficiální údaje ruské strany uvádějí na straně Ukrajiny zničených:

3687 objektů vojenské infrastruktury

cca. 100 velitelských objektů a objektů spojení

přes 140 systémů protivzdušné obrany S-300, BUK-1, OSA-M, S-125

přes 80 radarových stanic, což znamená ztrátu schopností řízení leteckých operací a řízení činnosti PVO středního a dlouhého dosahu

99 vojenských letadel a 61 vrtulníků 

Původní tabulkové počty ukrajinského letectva činily 250 letadel a vrtulníků, není ovšem známo, kolik bylo bojeschopných kusů; část letadel přelétla na území Rumunska; vyřazeno z provozu bylo 90 procent vojenských letišť.

Vyřazení letectva, PVO a systému radrových stanic se snaží kompenzovat předáváním informací ozbrojeným silám ukrajinského režimu letouny NATO systému AWACS, E-3A, které se pohybují v polském vzdušném prostoru přilehlém k ukrajinskému území.

1194 tanků a dalších obrněných vozidel

121 salvových raketometných systémů

442 kusů dělostřelecké a minometné techniky

991 kusů speciální automobilní vojenské techniky

128 bezpilotních létajících aparátů

Cca. 9-13.000 padlých info se rozchází, oficiální aktuálně není.

Na ruské straně jsou z různých zdrojů odhadovány vlastní ztráty na asi 1.000 vojáků.

Nepoměr ztrát na živé síle je dán faktem, že od prvních dnů speciální vojenské operace ruské letectvo prakticky ovládlo vzdušný prostor Ukrajiny v zóně bojů a údery proti důležitým cílům jsou tak bez omezení vedeny jednak letecky, jednak křídlatými i balistickými raketami Kaliber, Iskander a pravděpodobně i Ch-101.

 

III./

Pokud jde o dosavadní průběh bojů, oficiální údaje ruského ministerstva obrany strany uvádějí následující statistiky k 25. 03. 2022.:

Ukrajinské ozbrojené síly stávajícího režimu:

Původní stav na začátku speciální vojenské operace - ztráty - % podíl ztrát:

Stav živé síly                                                  250.000           - 30.000, z toho 14.000 zabitých

z toho 59.000 tvořila úderná skupina na Donbasu, která sama ztratila 7.000 příslušníků padlými.

Tanky a další obrněná vozidla                            2.416           -  1587                                           - 65%

Raketometné salvové systémy                              535           -    163                                           - 29%

Dělostřelecké systémy a minomety                     1.509          -     646                                          - 41%

Letadla                                                                    152          -     112                                          - 73%

Vrtulníky                                                                  149          -       75                                          - 50%

Bezpilotní létající aparáty BAYRAKTAR                   36          -       35

Systémy PVO středního a velkého dosahu            180          -      148                                          - 82%

Radiolokační stanice různého určení                      300         -       117                                          - 39%

Balistické rakety: 7 odpalovacích zařízení raket Točka-U zničeno, 85% raket zničeno v bojových podmínkách a ve skladech.

Státy NATO dodaly na Ukrajinu od začátku speciální vojenské operace:

109 dělostřeleckých systémů

3.800 protitankových prostředků Javelin, Milan, Concurs, NLAV, N72, Panzerfaust 3

897 protiletadlových prostředků Stinger a Igla

6.900 zahraničních žoldnéřů, jejich počet však klesá po zásazích jejich středisek a základen na Ukrajině ruskými raketovými systémy dalekého dosahu.

Dále bylo zničeno 30 klíčových závodů vojenskoprůmyslového komplexu, které zajišťovaly opravy a údržbu 68% vojenské techniky

Údery po těchto objektech, objektech velení a spojení, skladech techniky, munice a paliva jsou vedeny raketami Kalibr, Iskander, Ch-101, Kinžal.

V postupně čištěném Mariupolu se ocitlo v obklíčení 8.000 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, z velké části příslušníků nacionalistického útvaru Azov. Ukrajinské ozbrojené síly vyhodily do vzduchu při ústupových bojích 117 mostů. Přístupy ke zbylým přístavům oděské oblasti zaminovala ukrajinská strana 400 zastaralými námořními minami s ukotvením na dně, z nichž část se utrhla a je nesena mořskými proudy v západní části Černého moře.

Dle plánu byla završena první etapa speciální vojenské operace na Ukrajině spočívající v podstaném podlomení ukrajinských ozbrojených sil a jejich rezerv.

Dle údajů ruské strany činí ztráty ruské armády 1.351 padlých a 3.825 raněných