Tektonika doby na pozadí vývoje na sociálních sítích

31.01.2021 12:42

/CROIX/

Od 3. listopadu roku 2020 můžeme sledovat již zcela otevřený titánský zápas dvou nejmocnějších zákulisních sil planety o podíl na vládě světskému světu, který se navenek projevuje ve formě neuvěřitelných a dříve nemyslitelných peripetií amerických prezidentských voleb a boje, který se po nich následně rozpoutal a trvá doposud bez konečného výsledku. Teprve to, co se nadále v průběhu roku 2021 bude dále odehrávat v USA a ve světě, bude postupně ukazovat, kdo vítězí a kdo dosáhl "pouze" Pyrrhova vítězství.

Vzhledem k tomu, že výhodu získává ten, kdo ovládne informační pole, resp. získá na svou stranu většinové mínění společnosti, promítá se tento boj titánů s olympy i do oblasti médií, která dosud celosvětově převážně ovládá titán Kronos, který nechce být svržen a proto stále pojídá své děti. To se týká specificky i oblasti sociálních sítí, kde jsou mazány nevhodné příspěvky a dnes už u likvidovány celé účty a provozovatelé sociálních platforem. To tu sice trendově bylo již předtím, ale nyní se ukazuje, jakých rozměrů tato manipulace dosahuje na pozadí mocenského boje o konečný výstup z amerických prezidentských voleb, resp. o udržení mocenských ppzic v současném světě. Dlužno říci, že se ukazuje, že mít ve svých rukou naprostou většinu mainstreamu dnes už nestačí, neboť "alternativa" včetně spontánních aktivit zcela soukromých osob ukázala svoji informační sílu v souboji s mainstreamem.

Američané začali reagovat, když si povšimli, jak ty "nesprávné", "proolympské", tj. v dané souvislosti "protrumpovské", názory jsou bedlivě automaticky sledovány a jak je v takových případech zasahováno do jejich vzájemné komunikace v rámci facebooku, twitteru a dalších sítí. Blokace příslušných účtů tehdy ještě úřadujícího prezidenta Trumpa zcela odhalila pravou tvář a hodnoty těch, kteří se stanovili jedinými vykladači pravdy, liberalismu, svobody slova a pod. hodnot, z nichž ovšem už zjevně nic nezbylo v zónách, které "oni" mají pod kontrolou. Tektonika doby se začala v reakci na to promítat i do velkých přesunů v oblasti sociálních sítí. Tak jako covidové běsnění amerických demokratů (někteří už dnes říkají "demonokratů") zvláště v New Yorku začíná obyvatele, kteří si to mohou dovolit, vyhánět odtud pryč do jiných částí USA, tak i cenzura začíná vyhánět lidi např. ze zmíněného facebooku. Dochází zkrátka k reakci. Z tohoto youtuberském příspěvku, jehož celý kanál doporučuji sledovat, pokud Vám to jazykové znalosti dovolí - https://www.youtube.com/watch?v=T4qkj7JRGrY - například vyplývá, že se Američané z uvedených důvodů houfně přesouvali z facebooku na sociální síť dříve nepříliš známou, na níž se, jak to zatím vypadá, cenzurní manýry nepraktikují - parler.com. Z uvedených důvodů zde začala své příspěvky umisťovat mj. Sidney Powell, americká právnička a bývala federální prokurátorka, spolupracující s týmem Donalda Trumpa na odhalování volebních machinací.

To vedlo poskytovatele hardweru v USA k tomu, že zaútočili i na samotný parler.com a znemožnili užívání jeho necenzurovaného prostředí. V době, kdy jsem psal první verzi tohoto článku, tomu tak ještě nebylo. Posun uživatelů na sociálních sítích, kteří se zajímají o globální i místní politický vývoj proto pokračuje dál. Mnoho lidí, a to i v českém prostředí, přechází nebo rozšiřuje své aktivity z facebooku přinejmenším na vkontakte, popřípadě, hledají-li doplnění či náhradu youtube, který se rovněž ukázal aktivní součástí cenzurujícího mainstreamu, na Telegramu (https://tlgrm.ru/). Tyto platformy jsou zajištěny vlastním HW a nelze je proto cenzurovat ani v USA. Provozovatel výše odkazovaného účtu "Sáňa vo Floridě", v jednom ze svých dalších videí, již poté, co začala blokace parler.com, konstatoval, že by si nepomyslel, že se v USA bude moci jednou svoboně bez omezení vyjadřovat a publikovat příspěvky právě na ruských serverech, což opravdu výstižně popisuje dnešní situaci...  Tak daleko došlo mediální divadlo Západu v posledních měsících, kdy se již hraje s otevřenými kartami...

Nezbývá než sledovat, jak globální válka, které jsme svědky, bude dále probíhat. Ale pokud si někteří mocní titáni mysleli, že lidstvo právě nyní definitivně a celoplošně ohloupí silou jimi ovládaných medií, mám mírně optimistický dojem, že vývoj "dole" naznačuje, že se sekli.